Tuesday, February 19, 2008

Paris Hilton is een Amerikaanse society-ster, model, zangeres en actrice

Paris Hilton

Paris Hilton
Paris tijdens een persconferentie (2005)
Achtergrondinformatie
Volledige naam     Paris Whitney Hilton
Bijnaam    
Geboren     17 februari 1981
Overleden    
Geboorteland     Verenigde Staten
Jaren actief    
Genre(s)     Pop
Beroep(en)     {{{beroep}}}
Zangstem     {{{zangstem}}}
Invloed(en)     {{{invloed}}}
Label(s)     Heiress
Act(s)     {{{acts}}}
Officiële website
IMDb-profiel
All Music Guide-profiel
Muziekportaal

Paris Whitney Hilton (New York City, 17 februari 1981) is een Amerikaanse society-ster, model, zangeres en actrice. Net als haar zus Nicky Hilton is zij de achterkleindochter van Conrad Hilton, de oprichter van de Hilton Hotels Corporation.
Inhoud


    * 1 Biografie
          o 1.1 Carrière
          o 1.2 Privéleven
    * 2 Filmografie
          o 2.1 Films
          o 2.2 Televisieoptredens
    * 3 Discografie
    * 4 Trivia
    * 5 Externe links
    * 6 Bronnen, noten en/of referenties

  Biografie

Paris Hilton begon bekend te raken bij het publiek omdat ze bij feestjes de boel flink op stelten zette. Maar sinds ze met haar toenmalige vriend Rick Salomon te zien was in een zelfgemaakte seksvideo die 'uitlekte' op het internet, heeft ze een model-, muziek- en filmcarrière kunnen uitbouwen. De seksvideo werd later onder de titel 1 Night in Paris op dvd uitgebracht. Er werd door de Hilton-familie tevergeefs een rechtszaak tegen de producent aangespannen, maar Paris gaf toestemming de film uit te brengen in ruil voor een flinke vergoeding.

Door het aanzienlijke familiekapitaal is ze in staat zich een uitbundige levensstijl te veroorloven. Ze zal een deel van het Hilton Hotel Corporation erven van haar vader. Het vermogen van de familie Hilton wordt geschat op 2,3 miljard dollar, wat omgerekend ongeveer 1,5 miljard euro is. Op 17 september 2007 ontving Paris Hilton 86 miljoen euro van haar opa.[1].

  Carrière

In 2003 speelde ze samen met Nicole Richie (geadopteerde dochter van Lionel Richie) in de tv-serie The Simple Life. In deze serie gingen Paris en Nicole naar de Amerikaanse staat Arkansas, waar ze bij een boerengezin terecht kwamen en voor het eerst in hun leven moest werken. Er zijn vijf seizoenen van de serie gemaakt.

In 2005 speelde zij in de film House of Wax de rol van Paige Edwards. Hoewel ze al in meerdere films had gespeeld, was dit de eerste rol waarmee ze aandacht trok. Hilton veroorzaakte tijdens de Amerikaanse verkiezingen 2004 opschudding toen zij samen met P. Diddy meedeed aan de campagne Rock The Vote die jonge Amerikanen moest bewust maken van hun stemrecht. Ze was namelijk geregeld voor deze campagne op de been, maar stemde op de bewuste dag helemaal niet.

Ondertussen heeft ze in Nederland ook al kledingwinkels ("Lapeche") die ze zelf heeft ingericht. In 2006 is haar eerste album 'Paris' uitgekomen, samen met de singles 'Stars Are Blind' en 'Nothing In This World'. Het album is 2.6 miljoen keer wereldwijd verkocht. In 2007 bevestigde ze in juli dat ze bezig is met haar volgende album. Ook houdt ze zich bezig met het ontwerpen van een juwelen- en handtassenlijn, samen met haar zus Nicky.

  Privéleven

In 2005 werd haar persoonlijke mobiele telefoon annex note-book gestolen, waarmee haar volledige telefoonboek met nummers van andere bekendheden op internet werd gezet, die daardoor last kregen van telefoontjes van fans. Ook werden er aantal pikante foto's gepubliceerd, waarop Paris topless te zien is of tongzoenend met een ander meisje. In 2006 ontstond er opnieuw opschudding over het al dan niet bestaan van een seksvideo. In deze video zou Hilton seks hebben gehad met een Playboymodel, Nicole Marie Lenz.

In september 2006 werd Hilton gearresteerd en veroordeeld voor het rijden onder invloed tot 36 maanden rijontzegging en $ 1500 boete. Zij had de alcohollimiet van 0,08% overschreden [2]. In november werd haar rijbewijs ingevorderd door de politie. Op 15 januari is ze gearresteerd door de California Highway Patrol wegens rijden zonder rijbewijs. In 27 februari 2007 gedroeg zij zich roekeloos en reed 75 mijl per uur in de 35-mijl-per-uur-zone. Zij reed ook zonder licht. In maart 2007 werd ze veroordeeld door de rechter Michael T. Sauer voor te snel rijden, en rijden zonder rijbewijs [3]. Bovendien had ze de voorwaarden van de eerste veroordeling geschonden. De rechter veroordeelde haar tot 45 dagen effectieve gevangenisstraf waar ze zich op 5 juni voor moest melden.

Hilton besloot zich op al op 3 juni, verrassend 2 dagen eerder, na de MTV Movie Awards, te melden bij de Twin Towers Correctional Facility in Los Angeles [4]. Bij goed gedrag zou ze na 23 dagen kunnen vrijkomen, maar deze kans op vervroegde vrijlating moest ze inruilen voor huisarrest in haar woning. Op 7 juni werd Hilton onverwacht door hoofdsheriff Lee Baca vrijgelaten uit de gevangenis en onder huisarrest geplaatst vanwege ongespecificeerde medische redenen [5]. De hoofdsheriff is op het matje geroepen door de toezichthouder, het Los Angeles County Board of Supervisors [6]. Op de dag dat ze naar huis werd gestuurd werd ze opnieuw gedaagd om naar de rechtbank te komen, waar ze alsnog naar de gevangenis teruggestuurd is om haar oorspronkelijke 45-daagse veroordeling uit te dienen. Paris Hilton werd in de medische afdeling van deze gevangenis geplaatst. Zij weigerde eten, wilde niet douchen en geen oranje overall dragen. De cipiers hadden last van haar geschreeuw. Zij krijgt een aantal medicijnen om haar gemoedstoestand te verbeteren. Op 26 juni werd ze onder intense aandacht van de media vrijgelaten [7].

De voorheen terughoudende grootvader die haar rijk maakte, keurde het gedrag van zijn kleindochter ten strengste af, maar is er inmiddels volledig van overtuigd dat Paris van haar "gevangenisuitstapje" heeft geleerd.

  Filmografie

  Films

    * Wishman (1991)
    * Sweetie Pie - (2000)
    * Zoolander (2001; - Paris Hilton
    * Nine Lives (2002) - Jo
    * QIK2JDG (2002)
    * 1 Night in Paris (2003) - Paris Hilton
    * L.A. Knights (2003) - Sadie
    * Wonderland (2003) - Barbie
    * The Cat in the Hat (2003)
    * Win a Date with Tad Hamilton! (2004)
    * The Hillz (2004) - Heather Smith
    * Raising Helen (2004) - Amber
    * House of Wax - (2005) Paige
    * Bottoms Up (2006) Lisa Mancini
    * Pledge This! (2006) - Victoria English
    * The Hottie and the Nottie - (2008) Cristabelle Abbott
    * Repo! the Genetic Opera (2008) - Amber Sweet

  Televisieoptredens

    * The Simple Life (realityserie)
    * The Simple Life 2: Road Trip (vervolg)
    * The Simple Life 3: Interns (vervolg)
    * The Simple Life 4: Till Death Do Us Part (vervolg)
    * The Simple Life 5: Goes To Camp (vervolg)
    * Veronica Mars (gastrol)

  Discografie
Albums met hitnoteringen in de Nederlandse Album Top 20/50/100
Titel     Datum van
release     Datum van
binnenkomst      Hoogste
positie      Aantal
weken      Opmerkingen
Paris     04-08-2006     26-08-2006     18     14    
Singles met hitnoteringen in de Nederlandse Top 40
Titel     Datum van
release     Datum van
binnenkomst      Hoogste
positie      Aantal
weken      Opmerkingen
Stars Are Blind     17-6-2006     15-7-2006     12     9     Alarmschijf    
Turn It Up     18-7-2006     -     -     -     Alleen in VS    
Nothing In This World     22-9-2006     31-9-2006     20     8        
Singles met hitnoteringen in de Vlaamse Ultratop 50
Titel     Datum van
release     Datum van
binnenkomst      Hoogste
positie      Aantal
weken      Opmerkingen
Stars Are Blind     26-06-2006     22-7-2006     18     13        
Nothing In This World     22-9-2006     18-11-2006     46     1        

  Trivia

    * "That's hot" is een zin die vaak door Hilton wordt gebruikt (hoewel Nicole Richie, medester in The Simple Life, de zin eerder gebruikte) en is door vele andere bekendheden al gebruikt. Desondanks is het Paris in 2004 gelukt een copyright aan te vragen voor de betreffende zin. Zij gebruikt dit nu in liedjes als 'Turn It Up' en zal het gaan gebruiken voor t-shirts.
    * Hilton heeft blauwe ogen dankzij het dragen van contactlenzen. De echte kleur van haar ogen is bruin.
    * Hilton stamt volgens de Duitse genealoog Ralf Jahn af van keizer Karel de Grote. Ook is ze verwant aan oud-president Theodore Roosevelt en Elizabeth Taylor.

 

No comments: